Waarom Windmolens?
Ons standpunt in dit stormend debat
We leven in een tijd waarin de aarde snel opwarmt als gevolg van menselijk handelen. Deze klimaatcrisis brengt de schepping grote schade aan, met als gevolg onrecht voor de meest kwetsbaren op onze planeet. Juist daarom wil de ChristenUnie dat we overstappen op een duurzamere vorm van leven, ook op lokaal niveau. Om deze reden is ChristenUnie Gorinchem vóór het plaatsen van windmolens, ook al is dat een lastige keuze. Omdat er veel verkeerde geruchten de ronde gaan over dit onderwerp willen we u graag bijpraten over de stand van zaken rondom windenergie in de regio.
In 2019 is het Nationale Klimaatakkoord gesloten. In dit plan wordt beschreven hoe Nederland in 2050 klimaatneutraal moet worden. Een onderdeel hiervan is het Nationale Programma Regionale Energiestrategie (Nationale Programma RES). In dit programma is Nederland verdeeld in dertig kleine regio’s. Gorinchem zit samen met de gemeente Molenlanden in de RES-regio Alblasserwaard. Samen met Molenlanden worden er plannen gemaakt hoe de regio de klimaatambities kan halen. Deze plannen worden vervolgens gepresenteerd aan de provincie Zuid-Holland. Als de provincie dit bod goedkeurt, dan wordt er begonnen met de realisatie van de duurzame projecten.
Regio Alblasserwaard heeft als ambitie om 1150 TeraJoule (TJ) aan hernieuwbare energie op te wekken om aan de landelijke doelstellingen te voldoen. Misschien lijkt dit cijfer abstract, maar 1 TJ is ongeveer genoeg om 100 huishoudens van energie te voorzien. De helft van de 1150 TJ gaat worden opgewekt door zonne-energie, terwijl de overige 562 TJ van windenergie moet komen. Hiervan wordt al een deel geleverd door de windmolens langs de A15, waardoor er in feite nog maar 436 TJ hoeft te worden opgewekt met nieuwe windmolens. Hierbij geldt: hoe hoger de windmolen, hoe groter het rendement en hoe minder windmolens je hoeft te bouwen. Daarom wordt er nu gekeken naar windmolens met een tiphoogte van 240 meter. De tiphoogte is de afstand tussen de grond en het hoogste punt van de wieken.
Het politieke proces rond het plaatsen van windmolens is hectisch verlopen. Eerst zouden er vijf tot zeven windmolens worden geplaatst in de Avelingen. Dit ging niet door vanwege bestaande regels. Allereerst lag het gebied minder dan 500 meter vanaf bebouwing. Daarnaast zouden de molens zichtlijnen verstoren van de Gorinchemse vesting dat UNESCO werelderfgoed is. Hierdoor moest er worden gekeken naar nieuwe gebieden. Uiteindelijk werden er twee nieuwe gebieden gevonden: locatie S en J. Locatie S ligt bij Gorinchem-Noord en zou twee tot drie windmolens kunnen herbergen. Zes andere windmolens zouden worden geplaatst bij J boven de A15 bij Papendrecht. Helaas zag de gemeenteraad van Molenlanden geen heil in het plaatsen van windmolens bij J. Hierdoor worden er alleen nog maar windmolens bij S geplaatst. Molenlanden onderzoekt op dit moment andere alternatieven, zoals het plaatsen van meerdere kleine windmolens. Omdat deze kleiner zijn, hebben ze meer windmolens nodig om aan de doelstellingen te voldoen. Deze plannen worden dan opnieuw met de provincie besproken.
Veel mensen maken zich zorgen over mogelijk overlast van windmolens. Deze zorgen moeten serieus worden genomen. Het is dan ook goed om te weten dat de modernste windmolens nieuwe technieken bezitten die overlast flink kunnen verminderen. Zo zijn de wieken zo ontworpen dat ze zo min mogelijk geluid maken. Daarnaast regelt de landelijke wetgeving dat slagschaduw zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Verdere ontwikkelingen worden eind 2024 verwacht. Daarover zullen wij u dan weer informeren. Het kan zijn dat u nog vragen heeft over de verduurzaming van Gorinchem of het plaatsen van windmolens. Blijf er niet mee zitten en stuur ons een mail op info@gorinchem.christenunie.nl.