Wethouder CDA stapt op

23 mei 2016

Afgelopen week is door plotsklaps en zonder duidelijke aanleiding de wethouder namens het CDA vertrokken. Alhoewel vanuit het CDA werd aangegeven, dat er geen politieke redenen aan ten grondslag lagen (er was dus geen meningsverschil over politieke koers o.i.d) waren de overige coalitiepartijen (VVD, SP, GroenLinks en wijzelf) onaangenaam verrast door deze stap.

Genoemde partijen hadden niet alleen veel moeite met deze stap, maar ook met de gedachte dat er nu weer een nieuwe vijfde wethouder zou aantreden voor de relatief korte tijd die dit college nog rest (verkiezingen zijn in maart 2018). Met het zoeken en inwerken van een nieuwe wethouder gaat kostbare tijd verloren, portefeuilles moeten weer opnieuw verdeeld worden en de dynamiek en samenwerking in het college moeten ook weer opnieuw op gang komen.

Daarnaast speelt ook dat er weer iemand een beroep gaat doen op wachtgeld een rol. We werden in onze overtuiging gesterkt, doordat de voltallige oppositie in een motie aangaf, dat wat hen betreft dit college de klus afmaakt met 4 wethouders en het CDA gewoon in de coalitie zou blijven.

Toen bleek dat het CDA eigenlijk geen enkel probleem zag en een personele wisseling wilde toepassen, zijn we in gesprek gegaan om te zien of we hier een oplossing konden vinden. Vanuit de coalitie is geprobeerd alternatieven aan te dragen, waarbij het CDA in de coalitie zou blijven en zonder wethouder maximaal invloed zou kunnen hebben. Helaas heeft het CDA, na een aantal dagen van gesprekken en bedenktijd, vastgehouden aan hun eis van een vijfde wethouder en zagen zij geen heil in een andere optie.

Onderstaand vindt u het persbericht zoals de overgebleven coalitiepartijen dat hebben laten uitgaan, met de toelichting erbij die vooral duidelijk maakt dat wij geprobeerd hebben zorgvuldig te handelen en het CDA de ruimte hebben geboden in de coalitie te blijven. Vanuit onze fractie was dat ook wel het voorkeursscenario en we betreuren het zeer, dat de partij waarmee wij tot een lijstverbinding gekomen zijn bij de afgelopen verkiezingen, uit de coalitie is gestapt.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Persbericht-Coalitie gaat verder met vier partijen113,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Wethouder CDA stapt op'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari