Bezoek aan de stadsvogel adviseur

woelse waard12 maart 2016

Op donderdag 10 maart spreek ik met Johan Sterk, zelfbenoemde ‘ stadsvogel adviseur”in Gorinchem. Een bevlogen man met overal contacten in de stad. Iemand die van zijn hobby zijn ‘werk ‘heeft gemaakt: “het is een beetje uit de hand gelopen”, geeft Johan aan. Want oorspronkelijk wilde hij gewoon vogeltjes kijken op verschillende plekken in de stad.

Maar al gauw begon hij ze in kaart te brengen: waar zitten ze, waar zitten nesten enzovoorts. Hij ging de gemeente adviseren (gevraagd maar in het begin vooral ongevraagd) bij sloop,- en bouwplannen, wat soms ook wel spanningen gaf. Maar Johan is een volhouder, die zich met hart en ziel in wil zetten voor onze stad, in het bijzonder voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen. Nu is hij dus stadsvogel adviseur, die betrokken wordt bij allerlei projecten. Vanuit de Vogelbescherming weet hij zelf ook fondsen te koppelen aan (burger) initiatieven en zo liggen er verschillende plannen voor natuurspeeltuinen, het plaatsen van nestkasten en het aanleggen van bloemenlinten voor vlinders en bijen. Door middel van deze activiteiten en de rondleidingen die hij in diverse wijken geeft (vooral vanaf mei), wil hij volwassenen en kinderen bewust maken van de natuur en vogels in het bijzonder. Daaruit ontstaan ideeën en projecten van mensen zelf, maar ook veel sociale contacten, die het werk leuk maken maar ook laten groeien.

De stadsvogel adviseur probeert vooral bij het begin van bouwprojecten en planologische ontwikkelingen aandacht te vragen voor de kwaliteit van het openbaar groen, het tegengaan van verstening, natuurvriendelijke oevers, ander maaibeleid, vogel en vleermuisvriendelijk bouwen. Verder sluit hij zich aan voor advies bij allerlei (burger) initiatieven, zoals de natuurspeeltuin Stalkaarsen en het inzaaien van het braakliggende terrein bij Kweeklust.

Als laatste wil hij graag aandacht vragen voor de natuureducatie op scholen, maar ook bij het Natuurcentrum: van groot belang voor de toekomst. En om te zorgen dat er dan nog wat te genieten valt, zet Johan zich in voor de gierzwaluw en huismus, de kauw en ringmus: voor het maken van nestplaatsen en aanleggen van voedselrijk openbaar groen.

« Terug

Reacties op 'Bezoek aan de stadsvogel adviseur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari