ChristenUnie-SGP fractie onderzoekt zwemdiploma’s

diploma17 december 2015

De fractie van ChristenUnie–SGP heeft onderzoek gedaan naar het aantal zwemdiploma’s onder kinderen op verschillende basisscholen in Gorinchem. Negen basisscholen zijn onderzocht, verdeeld over Gorinchem-Oost (3), de Gildenwijk (3) en drie scholen verdeeld over de Lingewijk, Stalkaarsen en de Haarwijk. ,,De cijfers vallen me mee”, vertelt Anne de Jong van de ChristenUnie-SGP fractie.

Sinds het schoolzwemmen in 2013 is afgeschaft volgt Anne de Jong namens de ChristenUnie-SGP fractie de ontwikkelingen rondom zwemdiploma’s bij basisschoolleerlingen op de voet. : ,,Ons doel is om geen kind van school te sturen zonder zwemdiploma. Dat is belangrijk in een land als Nederland en al helemaal in zo’n waterrijk gebied als de onze.” Onderzoek van het Caribabad toonde eerder aan dat tussen 2011 en 2014 28 procent minder kinderen een zwemdiploma A, B of C behaalde.

Uit het onderzoek van ChristenUnie-SGP fractie, dat werd uitgevoerd door Gorinchem Beweegt, blijkt het minder ernstig gesteld te zijn. ,,93 procent van alle leerlingen in groep 7 en 8 hebben in ieder geval een A-diploma. Er vanuit gaande dat de kinderen die momenteel bezig zijn met hun A-diploma het ook behalen, komt dat zelfs uit op 95 procent. De heldere conclusie lijkt dan ook dat kinderen ook buiten Gorinchem hun zwemdiploma’s behalen”, vertelt De Jong.

Vooral Gorinchem-Oost scoort goed binnen het onderzoek. ,,Vrijwel iedereen gaat daar met een zwemdiploma van school”, vertelt De Jong. Ook behalen veel kinderen daar hun B-diploma (94%) en C-diploma (73%). Een stuk hoger dan in de Gildewijk met respectievelijk 23% en 19%. ,,Maar dat baart De Jong minder zorgen: ,,In principe heb je met een A-diploma al een goede zwemvaardigheid.”

Slechts achttien kinderen uit groep 7 en 8 van de onderzochte scholen hebben helemaal geen diploma. ,,Dat zijn er natuurlijk nog wel achttien teveel”, besluit De Jong. De cijfers worden in januari door hem voorgelegd aan de Limonadebrigade en Stichting Leergeld. ,,Er is geen animo bij scholen om het schoolzwemmen terug te brengen dus moeten we kijken naar andere mogelijkheden.”

« Terug