Dag Mama - Dementie in Theater

Dag Mama - Dementie in Theater_groot10 februari 2018

In het kader van Dementie-vriendelijke gemeente organiseerde de gemeente Gorinchem woensdagavond 7 februari een leerzame, inspirerende en ontroerende avond.

Marjo Molengraaf (Lijsttrekker) en Charlotte Scholtens, nr.6 op de kandidatenlijst woonden het theaterstuk ‘Dag Mama’ in een uitverkochte kerkzaal aan de Gasthuisstraat bij. Het was een indrukwekkende avond. Voor de pauze konden we kijken naar een verhaal van een dochter die haar dementerende moeder opzoekt in het verpleeghuis: heel treffend werd het verdriet, de frustratie en de onmacht van beiden getoond. Ook de 'broeder' speelde zijn rol knap en herkenbaar: de toewijding en creativiteit waren ontroerend. Toch werd het nergens te zwaar, want er was ook veel om te lachen.

Na de pauze belandden we in een soort workshop, waarin de spelers/deskundig psychologen praktijkvoorbeelden uitwerkten en ontzettend veel tips meegaven om met (ernstig) dementerenden om te gaan, te ontdekken waar gedrag vandaan komt, hoe je kunt aansluiten en contact kunt maken. Vooral de ogenschijnlijk eenvoudige inzichten waren erg verhelderend en dat hoorden we naderhand ook terug van de familieleden, mantelzorgers en professionals die in de zaal zaten.

Bijzonder dat Sarah, David en Mischa Blom, zelf geïnspireerd door hun oma die aan de ziekte van Alzheimer leidt, in hun stuk hun eigen ervaringen als ouderenpsycholoog inzetten en onvermoeibaar dit soort avonden houden om alle betrokkenen te bemoedigen en adviseren.

Een hele leerzame, inspirerende en ontroerende avond.

« Terug

Reacties op 'Dag Mama - Dementie in Theater'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.